Dopingpolicy

Att dopa sig är dumt. Så är det bara. Allt kan gå snett. Med kroppen, psyket, vännerna, jobbet, partnern och familjen. Riskerna med doping är så stora, priset så högt, konsekvenserna så allvarliga att varje gång någon säger nej till doping har massor av människor vunnit en stor seger. Friskis&Svettis är självklart emot all form av doping. Som idrottsförening och medlem i Riksidrottsförbundet följer vi dessutom de bestämmelser som gäller för alla idrottsföreningar.

Här är skälen till varför vi är emot all doping:

 • Det är farligt att dopa sig. Det strider mot medicinsk etik och är förenat med stora hälsorisker för individen.
 • Det är olagligt att dopa sig.

Att hantera eller inta förbjudna preparat är enligt svensk lag förbjudet och kan ge upp till två års fängelse.Skulle någon bli ertappad hos oss skulle det, förutom straff enligt svensk lag, innebära att personen blir avstängd från träning hos oss i två år. Ser du, eller hör, något som liknar användning eller distribution av dopingpreparat på någon av våra anläggningar, vänligen ta kontakt med verksamhetschefen.

Så här jobbar vi för en dopingfri miljö

 1. Vi vaccinerar
  Vår förening är vaccinerad! Vaccinera föreningen är Riksidrottsförbundets metod för att hjälpa idrottsföreningar att arbeta mot doping, göra medlemmarna medvetna om föreningens syn på doping samt att kommunicera detta mot omvärlden. Du hittar vårt vaccinationsintyg i gymmet, och märker det i vårt arbete.
 2. Vi har en antidopingansvarig funktionär
  Vår antidopingansvarige leder det förebyggande arbetet i föreningen och har ett brett kontaktnät av kunniga och erfarna personer från bl a Dopingjouren, Antidopinggruppen på Riksidrottsförbundet och andra Friskis&Svettis-föreningar. Vi ingår dessutom i nätverket PRODIS och i ett lokalt nätverk tillsammans med flera av Sundsvalls övriga gym, tullen och den lokala polisen.
 3. Riksidrottsförbundet genomför oanmälda dopingtester
  Riksidrottsförbundet kan när som helst genomföra dopingtester på Friskis&Svettis Sundsvall. Dessutom beställer vi på förekommen anledning föreningsprov från Riksidrottsförbundet.
 4. Vi utbildar alla våra gyminstruktörer
  Alla våra gyminstruktörer får grundläggande kunskaper om doping i sin grundutbildning. Övriga funktionärer erbjuds utbildning i samband med interna utbildningsdagar.
 5. Vi informerar våra medlemmar
  Friskis&Svettis är en ideell idrottsförening. Medlemsinformationen är en viktig del i vårt arbete. Vi sprider information om anti-dopingarbetet via hemsida, sociala medier och vid speciella anti-dopingveckor.

Vill du veta mer?

Har du frågor som gäller missbruk av dopingmedel kan Dopingjouren hjälpa till, telefonnummer 020-54 69 87. Du får vara anonym. För stöd och råd gällande doping finns hjälp att få via www.dopingjouren.se

Vet du någon som smugglar eller säljer dopingmedel? Ring 114 14. Du får vara anonym.

Har du misstankar om att någon på Friskis&Svettis Sundsvall använder doping, tveka inte att höra av dig till vår verksamhetschef.

Kontakta oss